Make your own free website on Tripod.com

Projekt 2


Hej, och välkommen till min sida om min Ford Falcon.
Här finns historia, bilder och lite om min.

Ford Falcon 1961

Falcon 4d -61

Falcon historia:

Ford Motor Company (FoMoCo) erbjöd Falcon modellen från våren 1960 till våren 1970. Modellen fanns i 4dr, 2dr, cab, hgv, minivan och ranchero(pickup). Från början tänkt som en ekonomisk bil utvecklades Falcon och bytte skepnad 4 ggr. Av dessa är årmodell 63-65 de mest eftertraktade av samlare. På de 10 år som fanns så gick den från billig och ekonomisk till sportig och motorstark.

Min falcon är av 61 års modell. Samma som på bilden. Jag köpte bilen av en man i kungsåra. Efter att åkt förbi bilen flera gånger tog jag mej mod och gick in och ringde på. Bilen hade stått i 4år på garage uppfarten. Från början var det tänkt att han skulle göra iordning den men tiden gick och allt var inte så roligt som det först verkade. Han hade köpt den av en bilhandlare 1965, då bilen endast var 4 år gammal och kört med den dagligen tills 1995 då bilen inte gick igenom besiktningen längre. Jag köpte bilen nu i sommras (2000).Bilen är lite speciell eftersom den heter Futura. När GM släppte sportiga Covair så slog ford till genom att sporta upp en falcon modell. De döpte den till Futura.
Falcon Futura -61
Futura är 2 dörrars och har separata stolar istället för soffa, mera krom och brukar ha fler options. Options var: baklyse sargar, sidolister och positions lysen bak. Min bil har allt utom sidolister(har däremot en sats från 4dr liggande i garaget). Motor alternativet detta år var en rak 6:a på 170cui som gav 100hk. Växellådan var 3 växlad rattväxel med osynkad 1:a. I original utförande var bilen otroligt driftsäker. Ägaren innan mej körde 30.000 mil med original motorn innan han köpte en Ford Mustang 6:a på 200cui som han renoverade och satte i. Den motorn har nu gått 12.000 mil. Snacka om att få ut mycket av bilen.

Bilen har från början varit vit med röd inredning men blev omlackerad några ggr under åren samt att inredningen byttes mot svart och de slitna stolarna byttes ut mot fräscha sittvänliga japanska stolar av nyare modell. Bilen har varit: vit, svart, gul och nu guldfärgad. När det gäller planer för framtiden maskinellt så har jag en 289HP och en 351Cleaveland liggande i delar i garaget, ev. ska 351:an i tillsammans med en C4 automat. Växellådan ska bytas till automat av lite nyare modell(troligtvis en C4 från mustang II). Karosserimässigt så ska jag svetsa upp den, rost finns i hörnen runt om. Drömmen är att jag ska lacka den blå metallic, sänka lite fram, höja bak och sätta på centerline fälgar. Än så länge har jag bara svetsat upp v-framskärm, men när man kommer igång så går det fort. Jag kommer lägga in bilder på bilen under renoveringens gång.

17/3

Nu har jag flyttat till ön orust och den fina staden Svanesund. Falconen ska fraktas ner snart och då ska jag fixa till den. Jag åkte hem till han jag köpe bilen av och hämtade upp HELA original inredningen(röd vinyl) och en svart falcon inredning, sitdynorna är väldig slita men annars är inredningen bra. Passade oxå på att hämta upp original motorn och original bakaxeln tillsammans med en 60:ans bakaxel. Nu ska jag sortera alla delar och använda det som är bra och plocka ihop fina stolar av de två uppsättningar jag fick. Bilen kommer få gå i sommar med mustang 6:an som sitter i och motorbyte till v8 tidigast i höst. Bilen blir nog 70:tals inspirerad med racestuk. När det gäller bilar är utseendet allt, så man får gasa lungt med 6:an och inte lyfta på huven i sommar, min volvo 240 TIC ska ut i sommar och har därmed förtur i garaget.

Hur som helst så är Ford Falcon en lite udda jänkare som fortfarande finns men försvinner sakta men säkert från våra vägar. Om 10 år kommer Folk undra var denna en gång i tiden populära, udda lilla bil tog vägen. Rädda en fågel, skaffa en Falcon!

Här Kommer lite bilder:

Falcon Fordor 2D -61
Ford Falcon 2D års mod. 1961.

Falcon Ranchero -61
Ford Falcon Ranchero års mod. 1961

Falcon Sprint -64
Ford Falcon Sprint års mod. 1964

Falcon Ranchero -65
Ford Falcon Ranchero års mod. 1965

Falcon Sport -68
Ford Falcon Sport års mod. 1968

Falcon Clone -71 1/2
Ford Falcon Clone års mod. 1970 1/2

(2001-03-18)