Make your own free website on Tripod.com
Välkommen till min boxningssida!
Här hittar du lite regler och tekninker när det gäller boxning. Läs gärna igenom hela sidan och boxning på tv:n kommer genast bli lite mer intressant.

Grundläggande regler

En match består av mellan 3 och 12 ronder där varje rond är 3 minuter. Det finns tre sätt att vinna en match på: Knockout, teknisk knockout och poäng. Knockout går ut på att boxaren blir utboxad och rasar i backen. Om han inte är uppe innan domaren räknat till tio så har han förlorat matchen. Vissa matcher har en sk. stående räkning som doamren kan använda sig av om han anser att boxaren verkar "helt borta". I vissa matcher kan boxaren räddas av gong-gongen och i andra matcher har man en sk. 3 knockdown rule. Vilket betyder att om boxaren är nere för räkning tre gånger i en och samma rond så förlorar han automatiskt. Teknisk knockout heter begreppet när domaren bryter matchen utan att en vanlig knockout skett. Detta kan han göra om exempelvis en av boxarna är försvarslös, får ett oläkbart cut, diskas för skallning, låga slag, och så vidare. Om matchen avgörs på poäng så har boxarna klarat sig igenom hela matchen utan att knockas. Det finns tre poängdomare delar ut poäng efter varje rond. Dessa poäng hålls dock hemliga tills matchen är klar. Vinnaren av varje rond får 10p och förloraren får då mindre, vanligtvis 9p, ibland dock mindre.

Offensiva tekniker

uppercut

Uppercut

Uppercuten är ett slag som slås underifrån och uppåt. Boxaren börjar slaget genom att sänka sin hand och böja på sina knän. När han sedan utdelar själva slaget så förs handen uppåt i en lorät rörelse samtidigt som knän sträcks ut för att få så stor kraft som möjligt i slaget.

leftjab

Vänster jabb

Vänsterjabben slås mot opponentens huvud. Slaget slås rakt ut från skuldran. Samtidigt så tar han ett steg med vänsterfoten mot motståndaren. Vår svenska världsmästare George Scott använder sig ofta av detta slag.

lefthook

Vänsterkroken

Detta slag utedelas från sidan. Boxaren har tyngde på vänsterfoten. Han använder sig sedan av kroppens tyngd när han utdelar slaget genom att "svänga fram" vänsterdelen av kroppen.

stright

Rak höger

Den raka högern är ofta det kraftigaste slaget en boxare kan utedela. Hela högersidan av kroppen svingas framåt när slaget träffar. Vid träffen ska helst hela armen vara helt utsträckt.

Defensiva tekniker

slipping

"Slipping"

Denna manöver innebär att man rör sitt huvud åt höger eller vänster för att undvika motståndarens slag. Genom att boxaren endast rör sitt huvud så står han kvar i samma position och har möljighet att göra en snabb motattack.

parrying

Parering

Genom att parera så för boxaren bort motståndarens slag med hjälp av sin arm eller hand. Attacker kan pareras åt båda sidorna samt nedåt. Det är viktigt att den som parerar ett anfall håller armbågen intill kroppen så att han skyddar sina revben.

blocking

Blockering

Med denna teknik så låter boxaren sin arm ta smällen utan att han avstyr anfallet på något annat sätt. Detta är den den enklaste defensiva tekniken.

ducking

Ducka

Om ett slag är på väg mot boxarens huvud kan han använda sig av denna teknik. Detta gör man oftast genom att man samtidigt tar ett steg mot motståndaren. Slaget kommer då (förhoppningsvis!) att passera över huvudet.

clinch

Låsning

Att låsa sin motståndare eller att gå in i sk. clinch gör man oftast om man är trött eller omtöcknad av motståndarens slag. Man låser genom att hålla fast motståndarens armar med sina egna. I allmänhet brukar det bli fler och fler låsningar ju längre matchen lider.